Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Studio M. Com/L. Mentzos
Αποθήκευση για αργότεραΖυμωμένο με γάλα και σταφίδες, αφράτο και λαχταριστό αυτό το λευκό ψωμί έχει πλούσια γεύση. Μπορείτε να το πλάσετε και σε μικρά στρογγυλά ψωμάκια.
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό
- 1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο ή ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 λίτρο γάλα χλιαρό
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 100 γρ. σταφίδες, μαύρες
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε αφράτο ψωμί με γάλα και σταφίδες, αρχικά βάζουμε, σε βαθύ μπολ (ή στον κάδο του μίξερ), το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μοσχοκάρυδο και το βούτυρο.
- Αρχίζουμε να ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύοντας τη ζύμη για να βραχεί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό και ζυμώνουμε ζωηρά μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή, λεία κι ελαστική.
- Ρίχνουμε τις σταφίδες και συνεχίζουμε το ζύμωμα να απλωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε 15 λεπτά να ησυχάσει.
- Αλείφουμε με λάδι ένα ταψάκι νούμερο 32 και πλάθουμε μέσα τη ζύμη.
- Το σκεπάζουμε ζεστά και το αφήνουμε να φουσκώσει, να γίνει διπλάσιο.
- Το τρυπάμε εδώ κι εκεί με πιρούνι, το αλείφουμε (ελαφρώς για να μην ξεφουσκώσει) με χλιαρό γάλα.
- Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C γύρω στα 45-60 λεπτά.