Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΈνα απίθανο μεζεδάκι για το πρώτο ποτό πριν περάσετε στο γιορτινό τραπέζι είναι αυτά τα ξερά δαμάσκηνα και βερίκοκα που γεμίζονται με μυρωδάτο ανάμεικτο κιμά.
Υλικά
- 4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
- 250 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα
- 100 γρ. κιμάς χοιρινός, από σπάλα
- 1/2 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο, χοντροτριμμένο
- 1 κλωνάρι σέλινο, ψιλοκομμένο
- 125 ml λευκό κρασί
- 125 ml Μαυροδάφνη
- 30 γρ. κουκουνάρια
- ξύσμα από 1 λεμόνι+1 πορτοκάλι
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
- 1 κουτ. γλυκού ξερό φασκόμηλο ή δεντρολίβανο, τριμμένα
- 3-4 κλωνάρια μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 60 γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
- 15 μεγάλα ξερά δαμάσκηνα + 15 μεγάλα ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε ξερά φρούτα γεμιστά με κιμά και κουκουνάρι, ξεκινάμε ζεσταίνοντας μια φαρδιά κατσαρόλα και, όταν κάψει, σοτάρουμε το μπέικον σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τους κιμάδες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας και κομματιάζοντάς τους, για 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο και σοτάρουμε για άλλα 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με τα κρασιά, ανακατεύουμε και, όταν το υγρό εξατμιστεί, ρίχνουμε τα κουκουνάρια, αλάτι, πιπέρι και 100 ml νερό. Σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Ρίχνουμε τα ξύσματα, το θυμάρι, το φασκόμηλο και τον μαϊντανό και αποσύρουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C.
- Χαράζουμε ελαφρώς τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα στην επάνω πλευρά τους και τα ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας για να κάνουμε χώρο για τη γέμιση. Τα γεμίζουμε με το μείγμα κιμά και τα αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί, σε μονή στρώση, με τη γέμιση προς τα πάνω.
- Ρίχνουμε στο ταψάκι 200 ml νερό, σκορπίζουμε τα κυβάκια βοτύρου και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φρούτα. Τα σερβίρουμε ζεστά.