Αν μαγειρέψεις ρεβίθια, βάλε δύο πακέτα για να σου μείνουν και να φτιάξεις ετούτο το τέλειο ανατολίτικο άλειμμα-ντιπ.
Υλικά
Για το χούμους
- 500 γρ. ρεβίθια, βρασμένα πολύ καλά (κρατάμε λίγο από το ζουμί που έβρασαν)*
- 2 σκελίδες σκόρδου
- χυμός από 2 - 3 λεμόνια
- 130 γρ. ταχίνι
- 100 - 150 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη (ή όσο κύμινο θέλουμε)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα λαχανικά
- 25 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 μεγάλο αγγούρι, κατά προτίμηση βιολογικό, σε λεπτές φέτες ή σε μπαστουνάκια
- 2 ματσάκια ρόκα, καθαρισμένη από τα χοντρά κοτσάνια, πλυμένη και στεγνωμένη
- 1 - 2 κουτάκια φύτρα φασολιών (στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο τμήμα με τα έθνικ προϊόντα, σε μαγαζιά με ασιατικά τρόφιμα και σε μαγαζιά με προϊόντα υγιεινής διατροφής - αν θέλουμε)
- 2 πακέτα μικρές αραβικές πίτες
Διαδικασία
Χούμους:
Σ’ ένα μπλέντερ «δουλεύουμε» όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πολτοποιηθούν καλά, προσθέτοντας λίγο από το ζουμί στο οποίο έβρασαν τα ρεβίθια, αν ο πουρές είναι πολύ πηχτός. Τον διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Πιτάκια και σερβίρισμα:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Μ’ ένα μαχαιράκι κάνουμε μια τομή στα πιτάκια από τη μία τους άκρη, έτσι ώστε να σχηματιστούν θήκες. Ζεσταίνουμε τα πιτάκια στο φούρνο για 4 - 5 λεπτά. Δεν θέλουμε να ξεραθούν. Γεμίζουμε κάθε πιτάκι με μια μικρή ποσότητα από το χούμους και τα τακτοποιούμε όμορφα στη μισή επιφάνεια ενός μεγάλου δίσκου σερβιρίσματος. Στην υπόλοιπη επιφάνεια του δίσκου βάζουμε τα λαχανικά μέσα σε μπολάκια και αφήνουμε τους καλεσμένους μας να γεμίσουν τα πιτάκια τους όπως θέλουν.
Αν δεν έχουμε φτιάξει ρεβιθάδα: Για να ετοιμάσουμε τα ρεβίθια θα τα μουλιάσουμε αποβραδίς σε μια λεκάνη με νερό. Την επομένη θα τα σουρώσουμε, θα τα ξεπλύνουμε καλά και θα τα βάλουμε στην κατσαρόλα με μπόλικο νερό. Θα τα βράσουμε για 5 λεπτά, θα τα σουρώσουμε και θα τα ξαναβάλουμε να βράσουν σε καθαρό νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Για άρωμα, θα βάλουμε στην κατσαρόλα 1 - 2 δαφνόφυλλα, 1 πράσο σε ροδέλες και λίγο θυμάρι. Για να γλιτώσουμε χρόνο, μπορούμε να τα βράσουμε στη χύτρα για περίπου 20 λεπτά.
Πώς θα κάνουμε το ντιπ άλαδο; Παραλείπουμε το λάδι, αυξάνουμε το ταχίνι κατά 30 γρ. και προσθέτουμε περισσότερο από το ζουμί των ρεβιθιών για να προκύψει ένας λείος πολτός.