Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο «καρπάτσιο» έχει πάρει το όνομά του από τον ομώνυμο ζωγράφο της Αναγέννησης, καθώς οι κόκκινες αποχρώσεις των έργων του αντανακλώνται στο πιάτο. Δημιουργήθηκε στο Harry’s Bar στη Βενετία για μια τακτική πελάτισσα, η οποία, κατ’ εντολήν του γιατρού της, ακολουθούσε μια δίαιτα που απαγόρευε το μαγειρευτό κρέας.
Υλικά
- 700 γρ. µοσχαρίσιο φιλέτο καλής ποιότητας
- 1 κρόκος αυγού
- 3 κουτ. γλυκού µουστάρδα πικάντικη
- 3 κουτ. σούπας χυµός λεµονιού
- 2 σταγόνες σάλτσα ταµπάσκο
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας κρέµα γάλακτος
- 2-3 κουτ. σούπας κάππαρη, ξεπλυµένη και καλά στραγγισµένη
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουµε το φιλέτο στην κατάψυξη για περίπου µισή ώρα ή µέχρι να σφίξει. Χρησιµοποιώντας ένα κοφτερό µαχαίρι ή µαντολίνο, κόβουµε το κρέας σε πολύ λεπτές φέτες (σαν τσιπς). Το απλώνουµε σε έξι πιατέλες σερβιρίσµατος, σε µία οµοιόµορφη στρώση.
Αναµειγνύουµε τον κρόκο αυγού, τη µουστάρδα, τον χυµό λεµονιού και το ταµπάσκο σε ένα µπολ ή τα χτυπάµε σε πολυκόφτη. Ρίχνουµε το ελαιόλαδο σε συνεχή αλλά αργή ροή, χτυπώντας συνεχώς µέχρι να πήξει η µαγιονέζα. Προσθέτουµε την κρέµα γάλακτος, συνεχίζοντας το χτύπηµα, και αλατοπιπερώνουµε. Περιχύνουµε το κρέας µε τη µαγιονέζα, σκορπίζουµε την κάππαρη και σερβίρουµε.