Ο σολομός και η σαλάτα που τον συνοδεύει βρίσκουν το οινικό ταίρι τους σε ένα βορειοελλαδίτικο Ασύρτικο.
Υλικά
- 4 φιλέτα σολομού περίπου 200 γρ. το καθένα, με το δέρμα τους
- ξύσμα από 3 λεμόνια, ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογικά
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Για την αγγουροσαλάτα
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 πιπερίτσα τσίλι, χωρίς τα σπόρια, ψιλοκομμένη
- 2 αγγούρια καθαρισμένα από φλούδα και σπόρια και κομμένα σε μεγάλα κυβάκια
- 1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού ή όσο λεμόνι μάς αρέσει
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε τα φιλέτα του σολομού σε μια επιφάνεια κοπής, με το δέρμα από πάνω. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κάνουμε σχισμές βάθους περίπου 1εκ. κατά μήκος του φιλέτου. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε λίγο ξύσμα λεμονιού στις σχισμές που δημιουργήσαμε. Το ξύσμα που θα μας περισσέψει το κρατάμε για τη σαλάτα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ψήνουμε τα φιλέτα με το δέρμα από κάτω για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανή η κρούστα. Γυρίζουμε τα φιλέτα και ψήνουμε και από την άλλη μεριά για περίπου 1 - 2 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να ροδίσουν ελαφρώς. Ελέγχουμε ένα φιλέτο αν έχει γίνει στο εσωτερικό του και, αν χρειαστεί, παρατείνουμε το χρόνο ψησίματος, γυρίζοντας τα ακόμα μια φορά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε το ψάρι στα πιάτα.
Αγγουρογιαουρτοσαλάτα: Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αγγούρι με το γιαούρτι, την πιπεριά, τον άνηθο, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά. Συνοδεύουμε τα φιλέτα με τη σαλάτα.
Στο ποτήρι μας: Θέλουμε οξύτητα και αρωματική ένταση. Τι θα λέγατε για ένα βορειοελλαδίτικο Ασύρτικο;