Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΣε αυτήν τη συνταγή χρησιµοποιούνται φύλλα µπανάνας για να προστατεύσουν το ψάρι από τη φωτιά, αλλά και για να προσθέσουν µια έξτρα λεπτή γεύση. Τα φύλλα θα καψαλιστούν ελαφρά καθώς ψήνονται. Φύλλα µπανάνας µπορούµε να βρούµε σε καταστήµατα µε ασιατικά τρόφιµα, συχνά κατεψυγµένα.
Υλικά
- 4 ψάρια της αρεσκείας µας (περίπου 300 γρ. το καθένα), καθαρισµένα
- 8-10 σκελίδες σκόρδου, χοντροκοµµένες
- 6 κουτ. σούπας φρέσκος κόλιανδρος, χοντροκοµµένος (οι Ταϊλανδοί χρησιµοποιούν ρίζα κόλιανδρου, που όµως δεν υπάρχει στην Ελλάδα – αν δεν µας αρέσει ο κόλιανδρος, αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε άλλο γευστικό αποτέλεσµα)
- 1 κουτ. γλυκού τριµµένο λευκό πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 8 φύλλα µπανάνας (σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα, ή αντικαθιστούµε µε φύλλα καλαµποκιού, µαρουλιού ή λάχανου)
- σάλτσα τσίλι της αρεσκείας µας, για το σερβίρισµα
Διαδικασία
Στεγνώνουµε καλά τα ψάρια. Χαράζουµε κάθε ψάρι τρεις ή τέσσερις φορές και από τις δύο πλευρές µε ένα κοφτερό µαχαίρι.
Χρησιµοποιώντας γουδί και γουδοχέρι ή έναν πολυκόφτη, κοπανίζουµε ή αναµειγνύουµε το σκόρδο, τον κόλιανδρο, το τριµµένο πιπέρι, το αλάτι και το λάδι µέχρι να γίνουν πολτός. Τρίβουµε τον πολτό µέσα στις κοιλότητες και σε όλη την επιφάνεια των ψαριών. Σκεπάζουµε και τα αφήνουµε να µαριναριστούν στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Για να µαλακώσουµε τα φύλλα µπανάνας, έτσι ώστε να µη σπάσουν, τα βάζουµε σε καυτό φούρνο για περίπου 10 µε 20 δευτερόλεπτα ή τα ζεµατίζουµε ελαφρά. Απλώνουµε δύο κοµµάτια, έτσι ώστε οι ίνες τους να εκτείνονται παράλληλα, και τυλίγουµε το κάθε ψάρι σαν δέµα. Ενώνουµε και στερεώνουµε τις άκρες των φύλλων µε οδοντογλυφίδες.
Προθερµαίνουµε το γκριλ (επάνω αντίσταση) ή την ψησταριά σε µέτρια θερµοκρασία. Ψήνουµε τα ψάρια για περίπου 15 λεπτά από την κάθε πλευρά ή µέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να γίνουν. Μεταφέρουµε προσεκτικά τα ψάρια σε πιατέλα, ανοίγουµε τα φύλλα µπανάνας και σερβίρουµε.