Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΣτην Ταϊλάνδη υπάρχουν πολλές υπαίθριες ψησταριές, όπου τα κοτόπουλα ψήνονται ολόκληρα στη σούβλα. Τα ντόπια κοτόπουλα είναι πιο ισχνά από αυτά που βρίσκουµε στη ∆ύση, αλλά έχουν παρόµοια γεύση. Το ψητό κοτόπουλο καρυκεύεται µε µια ποικιλία από αρωµατικά.
Υλικά
- 1 κοτόπουλο, ανοιγµένο σαν πεταλούδα, δηλαδή κοµµένο στη µέση και ανοιγµένο για σχάρα (ζητάµε από τον κρεοπώλη να µας το ανοίξει και να το χτυπήσει)
- γλυκιά σάλτσα τσίλι, για το σερβίρισµα
- χοντρές φέτες λάιµ, για το σερβίρισµα
Για τη μαρινάδα
- 4 κουτ. σούπας φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκοµµένος (οι Ταϊλανδοί χρησιµοποιούν ρίζα κόλιανδρου, που όµως δεν υπάρχει στην Ελλάδα – αν δεν µας αρέσει ο κόλιανδρος, αντικαθιστούµε µε µαϊντανό, µε άλλο γευστικό αποτέλεσµα)
- 4 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 3 κουτ. σούπας fish sauce* (σάλτσα ψαριού)
- 1/4 κουτ. γλυκού τριµµένο λευκό πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα
- (σε καταστήµατα µε ασιατικά ή βιολο-γικά προϊόντα ή αντικαθιστούµε µε καστανή ζάχαρη, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
Διαδικασία
Ρίχνουµε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά για τη µαρινάδα και χτυπάµε µέχρι να γίνουν πολτός. Μεταφέρουµε σε ένα µεγάλο µπολ. Προσθέτουµε το κοτόπουλο και τρίβουµε τη µαρινάδα σε όλη την πέτσα του κοτόπουλου. Σκεπάζουµε και το αφήνουµε να µαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή όλο το βράδυ.
Ανάβουµε µια ψησταριά ή µια γκριλιέρα ή προθερµαίνουµε τον φούρνο στη λειτουργία του γκριλ (επάνω αντίσταση) σε υψηλή θερµοκρασία. Ψήνουµε το κοτόπουλο για 20 έως 30 λεπτά, γυρίζοντάς το ανά τακτά χρονικά διαστήµατα.
Κόβουµε το κοτόπουλο σε κοµµάτια και το σερβίρουµε µε γλυκιά σάλτσα τσίλι και χοντρές φέτες λάιµ.
* Σε µεγάλα σούπερ µάρκετ, στο τµήµα µε τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήµατα µε ασιατικά προϊόντα,