Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΓλυκά από τη ζάχαρη, αλµυρά από τη σάλτσα σόγιας και σκορδάτα, αυτά τα παϊδάκια γίνονται λουκούµι. Ψήνονται ιδανικά σε ψησταριά µε κάρβουνα, αλλά και στον φούρνο µπορούν να γίνουν εξαιρετικά και τραγανά. Όπως πάντα, αν δεν µας αρέσει ο κόλιανδρος, µπορούµε να τον παραλείψουµε.
Υλικά
- 2-3 σκελίδες σκόρδου, σε κοµµάτια
- 1 κουτ. σούπας κόλιανδρος, σε σκόνη (προαιρετικά)
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη από φοίνικα (σε καταστήµατα µε ασιατικά ή βιολογικά προϊόντα, – αντικαθιστούµε µε καστανή ζάχαρη, µε διαφορετικό γευστικό αποτέλεσµα)
- 7 κουτ. σούπας σάλτσα δαµάσκηνο ή κέτσαπ
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
- 2 κουτ. σούπας oyster sauce* (σάλτσα στρειδιού)
- 1 κουτ. γλυκού τριµµένο µαύρο πιπέρι
- 1/2 κουτ. γλυκού τριµµένος αστεροειδής γλυκάνισος (προαιρετικά)
- 1 κιλό χοιρινά «ακροµπρίζολα» (spare ribs) δηλαδή οι άκρες από τις µπριζόλες του χοιρινού καρέ, κοµµένα σε κοµµάτια 13-15 εκ. (ζητάµε από τον κρεοπώλη να µας τα κόψει)
Διαδικασία
Χτυπάµε στον πολυκόφτη το σκόρδο και τον κόλιανδρο µέχρι να γίνουν πολτός. Σε ένα µεγάλο µπολ ανακατεύουµε όλα τα υλικά και τρίβουµε τη µαρινάδα στα παϊδάκια µε τα δάχτυλά µας. Σκεπάζουµε µε µεµβράνη και τα αφήνουµε να µαριναριστούν στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες ή όλο το βράδυ.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C ή ανάβουµε την ψησταριά ή την γκριλιέρα. Αν τα ψήσουµε στον φούρνο, τοποθετούµε τα παϊδάκια µε όλη τη µαρινάδα στη λαµαρίνα του φούρνου. Ψήνουµε για 35-40 λεπτά, αλείφοντας αρκετές φορές τα παϊδάκια µε τη µαρινάδα καθώς ψήνονται, µέχρι να ψηθούν εντελώς και να καψαλιστούν ελαφρά.
* Σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στο τμήμα με τα έθνικ προϊόντα, και σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα.