Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Αποθήκευση για αργότεραΟ Αστέριος Κουστούδης ετοιμάζει μεζέδεδες αυστηρά γιαμερακλήδες. Το μυστικό της συνταγής; Οι αναλογίες και η παραμονή του μείγματος για 1 βράδυ στο ψυγείο
Υλικά
Για τα σουτζουκάκια
- 800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος + 200 γρ. κιμάς πρόβειος, περασμένοι
- 2 φορές από την κιμαδομηχανή
- 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 500 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένη σε γάλα και στυμμένη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- 1/4 κουτ. γλυκού γλυκό μπούκοβο
- 1/3 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 150 ml ελαιόλαδο + λίγο για το ψήσιμο
Για το γιαουρτλού
- 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 20 ml ελαιόλαδο
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
Για το σερβίρισμα
- 6 πίτες για σουβλάκι
- 2 ντομάτες, σε φέτες
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε ροδέλες φυλλαράκια μαϊντανού πάπρικα γλυκιά, όση θέλουμε
Διαδικασία
Σουτζουκάκια: Ζυμώνουμε σχολαστικά όλα τα υλικά για 10-15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ αφράτο και σχεδόν να ασπρίσει. Το αλείφουμε με λίγο λάδι, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε για 1 βράδυ στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα το πλάθουμε σε σουτζουκάκια, στο κλασικό οβάλ σχήμα, μήκους 8-10 εκ. Τα λαδώνουμε και τα ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
Γιαουρτλού: Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Σερβίρισμα: Ψήνουμε στο ζεστό (από τα σουτζουκάκια) γκριλ τις πίτες για σουβλάκι μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Τις μοιράζουμε σε πιάτα, προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και βάζουμε ντομάτα και κρεμμύδι. Περιχύνουμε με το γιαουρτλού και το πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και με πάπρικα κατά βούληση.
Στο ποτήρι μας: Μια αρωματική Νεμέα.