Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Αποθήκευση για αργότεραΜην το φοβηθείτε το σύγκλινο σε αυτή τη συνταγή. Δίνει μια πικάντικη νοστιμιά στην ψαροχορτόσουπα, ένα ιδιαίτερο βάθος. Πρωτότυπη, ξεχωριστή αλλά όχι με γεύση που ξενίζει.
Υλικά
1 κεφάλι από ένα μεγάλο ψάρι της εποχής, όπως σφυρίδα, στήρα κ.α. (παραδοσιακά στις ψαρόσουπες με κεφάλι ψαριού έβαζαν ροφού που πλέον όμως είναι απειλούμενο είδος)
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
700 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο
6-7 κλωνάρια μάραθο, ψιλοκομμένο
6-7 κλωνάρια καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
6-7 κλωνάρια άνηθο, ψιλοκομμένο
χυμός από 1 λεμόνι
200 ml ελαιόλαδο
150 γρ. σύγκλινο, σε φέτες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για την ψαρόσουπα με σπανάκι και σύγκλινο ξεκινάμε και καθαρίζουμε καλά το κεφάλι του ψαριού και βγάζουμε τα λέπια.
Το ροδίζουμε καλά σε μια κατσαρόλα με ελάχιστο ελαιόλαδο και το βγάζουμε σε πιατέλα.
Στην ίδια κατσαρόλα με λίγο ακόμα ελαιόλαδο ροδίζουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το σύγκλινο, για 3-4 λεπτά.
Ξαναβάζουμε το κεφάλι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε περίπου 500 ml νερό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένο με καπάκι.
Μετά από περίπου 35 λεπτά, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το σπανάκι και μαγειρεύουμε για ακόμη 10 λεπτά χωρίς καπάκι, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 1-2 λεπτά.
Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά, σείουμε την κατσαρόλα και σερβίρουμε.