Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΜια πληθωρική ψαρόσουπα, ιδανική για το καθημερινό τραπέζι, αλλά και για ένα γιορτινό.
Υλικά
- 1 κιλό ψάρια για σούπα, καθαρισμένα, όπως σκορπίνα, βραστόψαρα κ.ά.
- 12 μύδια, με τα κελύφη τους, καθαρισμένα
- 12 μέτριες γαρίδες, καθαρισμένες (κρατάμε τα κεφάλια στην άκρη για τον ζωμό)
- 100 ml ελαιόλαδο
- 50 ml λευκό, ξηρό κρασί
- 1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 1 πατάτα, καθαρισμένη, στα τέσσερα
- 2 μέτρια κλωνάρια σέλερι, σε ροδέλες
- 3 μέτρια καρότα, σε μέτριες ροδέλες
- 250 γρ. φινόκιο (μαραθόριζα), σε φέτες
- 2 ντοματάκια κονσέρβας, στραγγισμένα
- 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορος, σε σκόνη
- 2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
- 40-50 ml χυμός λεμονιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζουμε τα ψάρια και τα κεφάλια από τις γαρίδες με 2,5 λίτρα νερό για περίπου 30 λεπτά, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται. Βγάζουμε τα ψάρια σε ένα σκεύος και σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα μπολ. Ξεψαχνίζουμε τα ψάρια και τα αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά, το σκόρδο και τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά. Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον ζωμό, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο. Βράζουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τη σούπα σε δόσεις, σε έναν πολυκόφτη. Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα μύδια, τις γαρίδες, αλατοπίπερο, 80 ml νερό και τα σκεπάζουμε με καπάκι. Αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-5 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια (όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε). Στραγγίζουμε. Σερβίρουμε τη σούπα στα πιάτα και μοιράζουμε σε κάθε πιάτο τα ψάρια και τα θαλασσινά. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίχνουμε όσο χυμό λεμονιού μας αρέσει.