Ο μπακαλιάρος μεταμορφώνεται σε σπέσιαλ μπιφτέκι.
Υλικά
- 700 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου, φρέσκο ή κατεψυγμένο
- 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
- 2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- 100 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 2 κουτ. σούπας νιφάδες βρόμης
- 1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα
- αλάτι
- 40 ml ελαιόλαδο, για το άλειμμα
Για τα φασολάκια
- 400 γρ. φασολάκια μπαρμπούνια, κατεψυγμένα (αν έχουμε χρόνο για καθάρισμα, προτιμούμε τα φρέσκα, που είναι και στην εποχή τους)
- 20 ντοματίνια, καλά πλυμένα
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαρμυρισμένη και καλά στραγγισμένη
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε τις νιφάδες βρόμης με 2 κουτ. σούπας από την τριμμένη φρυγανιά και το αφήνουμε στην άκρη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στη λειτουργία του αέρα και καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ψάρι, αλατοπίπερο και νερό τόσο ώστε να το καλύπτει και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Το στραγγίζουμε και το χοντροθρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε την υπόλοιπη φρυγανιά και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα μπιφτέκια και ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα.
Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και πλάθουμε 6 μπιφτέκια. Τα «περνάμε» από το μείγμα βρόμης και φρυγανιάς να καλυφτούν καλά και τινάζουμε να φύγει το περιττό. Τα απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Φασολάκια σαλάτα: Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα φασολάκια για 6 - 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς, αλλά να παραμείνουν τραγανά. Τα στραγγίζουμε, τα αδειάζουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και συνοδεύουμε τα ψαρομπιφτέκια.
Στο ποτήρι μας μια Μαλαγουζιά, ένα Traminer, ένα Sauvignon Blanc.