Η συνταγή αυτή γίνεται με σφυρίδα, πέρκα και γλώσσα και οι τρεις επιλογές έχουν το ίδιο πλούσιο γευστικό αποτέλεσμα.
Υλικά
- περίπου 800 γρ. φέτες ή φιλέτα από φρέσκο ή κατεψυγμένο λευκόσαρκο ψάρι της αρεσκείας μας (σφυρίδα, πέρκα, γλώσσα κ.ά.)
- 1/2 κουτ. σούπας μαυροκούκι (γνωστό και ως μαυροσούσαμο, το βρίσκουμε σε αρκετά σούπερ μάρκετ και στα μπαχαράδικα. εναλλακτικά, βάζουμε απλό σουσάμι, καβουρδισμένο ελαφρώς, σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία)
- αλάτι
Για τη σάλτσα
- χυμός από 1 λεμόνι
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι, σε λεπτές ροδέλες
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα της αρεσκείας μας
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σαλάτα
- 1½ φλιτζ. τσαγιού φασόλια λευκά, ψιλά (μουλιασμένα σε νερό για 12 ώρες)
- τα φυλλαράκια και τα τρυφερά κλωνάρια από 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 μικρό ξερό κρεμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε το ψάρι σε ένα ταψάκι, το αλατίζουμε, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε 1 λίτρο νερό και βράζουμε τα φασόλια σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε 1 κουτ. γλυκού αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 10 λεπτά. Κρατάμε 3 κουτ. σούπας από το ζουμί τους σε ένα μπολάκι στην άκρη και τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι.
Σάλτσα: Στο μεταξύ, βάζουμε στο μούλτι τη μουστάρδα, το λεμόνι, το λάδι, το ξύσμα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 1 κουτ. σούπας από τις ελιές και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια λεία σάλτσα. Ρίχνουμε και τις υπόλοιπες ελιές, ανακατεύουμε με κουτάλι και κρατάμε τη σος στην άκρη.
Σαλάτα: Βάζουμε τα φασόλια ζεστά σε ένα βαθύ μπολ μαζί με το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το δεντρολίβανο, το ζουμί (3 κουτ. σούπας) που είχαμε κρατήσει και τη μισή ποσότητα από τη σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά. Ψάρι: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220° C. Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί που να χωράει τις φέτες του ψαριού σε μία στρώση. Βάζουμε τις φέτες ψαριού, τις περιχύνουμε με 2 - 3 κουτ. σούπας από τη σάλτσα και τις ψήνουμε για 10 - 15 λεπτά (ανάλογα με το πάχος του ψαριού) ή μέχρι να γίνει, αλλά να είναι ζουμερό. Περιχύνουμε τις φέτες ψαριού με την υπόλοιπη σάλτσα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τις σερβίρουμε μαζί με τα φασόλια.
Στο ποτήρι μας: Προτείνω να δοκιμάσετε το αστέρι που προέρχεται από τον κρητικό αμπελώνα: Βιδιανό!
Συμβουλές: Πριν βάλουμε το κρεμμύδι στα φασόλια, το αλατίζουμε και το «στύβουμε» λίγο με τις παλάμες μας. Ετσι, μαραίνεται ελαφρώς και κάμπτεται κάπως η αψάδα του.