Η ωμή ντομάτα αναδεικνύει υπέροχα τη γεύση του ψαριού ενώ τού προσδίδει έξτρα γεύση και άρωμα.
Υλικά
- 6 μεγάλες φέτες ψαριού της αρεσκείας μας, φρέσκου ή κατεψυγμένου
- ελαιόλαδο (για το άλειμμα)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, χοντροκομμένες
- 1/2 σκελίδα σκόρδο (αν θέλουμε)
- 5 - 6 φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ή 15 φυλλαράκια «κανονικού» βασιλικού (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Σάλτσα ντομάτας: Σε ένα μπλέντερ ή μούλτι πολτοποιούμε τις ντομάτες με το σκόρδο, το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι. Σουρώνουμε τον πολτό σε ψιλό συρμάτινο σουρωτήρι, για να απομακρύνουμε σπόρια, φλούδες και φυλλαράκια. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, για να αναμειχθούν κάπως τα υλικά, χωρίς να ομογενοποιηθούν. Κρατάμε τη σάλτσα κατά μέρος.
Ψάρι: Προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου. Λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου και την τοποθετούμε στην ψηλότερη θέση, ακριβώς κάτω από το γκριλ. Σε χαμηλότερη θέση βάζουμε ένα ταψί με λίγο νερό, ώστε να στάζουν εκεί τα υγρά και να μη λερώσουν το φούρνο. Λαδώνουμε και αλατοπιπερώνουμε τις φέτες ψαριού, τις βάζουμε στη σχάρα και ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθούν. Σερβίρουμε τις φέτες ψαριού και περιχύνουμε με όση σάλτσα ντομάτας θέλουμε.
Συνοδεύουμε με: Βλίτα ή άλλα βραστά χορταρικά της εποχής.
Συμβουλή: Μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό, φτιάχνοντας έτσι μια βινεγκρέτ που ταιριάζει πολύ με το ψάρι.
Στο ποτήρι: Μια Σαντορίνη ευγενικά βαρελάτη.