Το φασί είναι ψάρι που μοιάζει με τη γλώσσα, με μήκος που μπορεί να φτάσει και τα 50 εκατοστά. Το παραγγέλνουμε εγκαίρως από τον ψαρά μας, αλλά προσέχουμε το μήκος του να μην είναι μικρότερο από 25-26 εκ., να είναι δηλαδή ένα ώριμο ψάρι, για να διασφαλίσουμε την υγεία του πληθυσμού του. Αν δεν βρούμε, το αντικαθιστούμε με δύο μεγάλες γλώσσες.
Υλικά
1 ψάρι φασί βάρους 1.500-2.000 γρ., καθαρισμένο (ή 2 μεγάλες γλώσσες, καθαρισμένες)
2 ξερά κρεμμύδια, σε φέτες
1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, χοντροκομμένα
4 πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε μέτριες ροδέλες
1 καρότο, σε λεπτές φέτες
120 ml λευκό, ξηρό κρασί
1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, στραγγισμένα, ψιλοκομμένα
τα φύλλα από 2-3 κλωνάρια μαϊντανό, ψιλοκομμένα
5-6 φυλλαράκια σέλινο, χοντροκομμένα
160 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για το ψάρι φασί με πράσα, ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Ζεσταίνουμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (κατά προτίμηση που να μπορεί να μπει στον φούρνο) σκέτη, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει.
Ρίχνουμε το λάδι και αμέσως τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερά), τα πράσα και το καρότο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τα ντοματάκια, το σέλινο, τον μαϊντανό και αλατοπίπερο.
Αφήνουμε τα υλικά να πάρουν βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ακουμπάμε πάνω στα υλικά το φασί (ή τις γλώσσες) και μεταφέρουμε το σκεύος στον φούρνο.
Αν η κατσαρόλα δεν είναι κατάλληλη για φούρνο, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενό της σε ένα πυρίμαχο ταψί και απλώνουμε τα υλικά ομοιόμορφα.
Ακουμπάμε πάνω τους το ψάρι.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία το ψάρι και το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του.