Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΠαραδοσιακή ανδαλουσιανή λιχουδιά, για την οποία χρησιµοποιούνται τα φρέσκα ψαρικά της οµώνυµης περιοχής. Απλό πιάτο, που είναι το ίδιο νόστιµο ζεστό αλλά και κρύο την εποµένη, συνοδευόµενο µε µια πράσινη σαλάτα φρέσκων λαχανικών.
Υλικά
- 4 φιλέτα λευκού ψαριού της αρεσκείας µας, φρέσκα ή κτψ, 200 γρ. το καθένα
- 80 ml χυµός λεµονιού
- 2 κουτ. σούπας φύλλα µαϊντανού, ψιλοκοµµένα
- 170 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες
- 400 γρ. ντοµατάκια κονσέρβας, ψιλοκοµµένα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού θυµάρι ξερό, τριµµένο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαδικασία
Αναµειγνύουµε τα φιλέτα ψαριού µε τον χυµό λεµονιού, τη µισή ποσότητα του µαϊντανού και αλάτι, και αφήνουµε να µαριναριστούν για 15 λεπτά.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.
Ζεσταίνουµε 80 ml από το ελαιόλαδο σε µια κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, και σοτάρουµε το κρεµµύδι και το σκόρδο για περίπου 3 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν. Προσθέτουµε την ντοµάτα, τη δάφνη, τη ζάχαρη, το θυµάρι, τον υπόλοιπο µαϊντανό και αλατοπίπερο. ∆υναµώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε για 3 λεπτά ή µέχρι να µειωθούν λίγο τα υγρά.
Ζεσταίνουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε µεγάλο τηγάνι, σε µέτρια προς δυνατή φωτιά. Στραγγίζουµε τα φιλέτα ψαριού και τα αλευρώνουµε. Τηγανίζουµε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά και µετά τα µεταφέρουµε σε ένα ταψάκι ή πυρέξ. Καλύπτουµε µε τη σάλτσα ντοµάτας και ψήνουµε στον φούρνο για περίπου 10-15 λεπτά ή µέχρι να γίνουν τρυφερά τα φιλέτα.