Κείμενο: Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΑπίθανο, αρωματικό ψάρι μαγειρευτό, με μελωμένη σάλτσα, κουρκουμά, πάπρικα, σαφράν και λευκό κρασί. Δοκιμάστε το!
Υλικά
1 κιλό φιλέτα λευκόσαρκου ψαριού (μπακαλιάρος, γλώσσα, γαλέος κ.λπ.)
30 ml κουτ. σούπας ξίδι, κατά προτίμηση από κόκκινο κρασί
30 ml ελαιόλαδο
4 μεγάλες ντομάτες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
τα φύλλα από 1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (κιτρινόριζα - σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε μπαχαράδικα), σε σκόνη
200 ml λευκό, ξηρό κρασί
1/2 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
10 - 15 ίνες σαφράν ή 1/3 κουτ. γλυκού σαφράν, σε σκόνη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε το μαγειρευτό ψάρι με κουρκουμά, πάπρικα και σαφράν, πρώτα βάζουμε σε ένα μπολ το ξίδι και 1 κουτ. γλυκού αλάτι, προσθέ- τουμε τα φιλέτα του ψαριού και τα αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, να σφίξουν και να νοστιμίσουν
Τα ξεπλένουμε και τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Βάζουμε τη μισή ποσότητα από τις ντομάτες, τον μισό μαϊντανό, το σκόρδο και τον κουρκουμά.
Μετά από 5 - 6 λεπτά, βάζουμε τα φιλέτα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τις υπόλοιπες ντομάτες από πάνω, τον υπόλοιπο μαϊντανό, το κρασί, την πάπρικα, το σαφράν, αλατοπίπερο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι το φαγητό να πιει σχεδόν το ζουμί του και να χυλώσει.
Με τρυπητή σπάτουλα μεταφέρουμε τα στερεά υλικά από την κατσαρόλα σε πιατέλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα της σάλτσας σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει και να εξατμιστούν τα υγρά της.
Περιχύνουμε το ψάρι με τη σάλτσα.