Αν δεν έχουμε κρατήσει σπιτικό ζωμό στο ψυγείο μας, το ζουμί από τα κελύφη μαζί με τα κλωνάρια από τα μυρωδικά είναι μια πολύ καλή και εύκολη λύση.
Υλικά
- 400 γρ. χυλοπίτες μέτριες
- 24 γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες, μέτριες (με τα κελύφη τους)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 πιπεριές κέρατο, ψιλοκομμένες
- 5 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
- 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωριστά τα κλωνάρια από τα φύλλα)
- 1/4 μάτσο βασιλικός, ψιλοκομμένος ( χωριστά τα κλωνάρια από τα φύλλα)
- 80 ml ούζο
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από κελύφη, κεφάλια, ουρά και το «εντεράκι». Βάζουμε τα κεφάλια, τα κελύφη, τις ουρές σε μια κατσαρόλα μαζί με τα κλωνάρια από τα μυρωδικά, 800 ml νερό και αλατοπίπερο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά. Σουρώνουμε και αδειάζουμε τον ζωμό σε βαθύ ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά. Ρίχνουμε το ούζο, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, 200 ml νερό και αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Αδειάζουμε τη σάλτσα στο ταψί με τον ζωμό, ανακατεύουμε και βάζουμε στον φούρνο μέχρι τα υγρά να αρχίσουν να κοχλάζουν. Βγάζουμε για λίγο από τον φούρνο, ρίχνουμε τις χυλοπίτες, ανακατεύουμε και ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι χυλοπίτες και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά. Σκορπίζουμε τις γαρίδες, τα μυρωδικά, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι γαρίδες.