
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΟ σεφ Ανδρέας Αναστασίου, και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Γάστρα στη Λεμεσό, προτείνει αυτόν τον μήνα χταπόδι σχάρας με κριθαρότο ντομάτας, ένα νόστιμο, ανοιξιάτικο πιάτο που αρέσει σε όλους.
Υλικά
Για το χταπόδι
1 χταπόδι, 2 κιλά
Φύλλο δάφνης
200 χλ. λευκό κρασί
100 χλ. λευκό ξύδι
5-6 κόκκους μαύρο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
Για το κριθαρότο
200 γρ. κριθαράκι
Ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100 χλ. λευκό κρασί
8 ντοματίνια
2 κουταλιές πέστο βασιλικού
100 χλ. σάλτσα ντομάτας
500 χλ. ζωμός λαχανικών
Διαδικασία
Για το χταπόδι
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το χταπόδι, το φύλλο δάφνης, το κρασί, το ξύδι και το πιπέρι. Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το χταπόδι να κατεβάσει τα υγρά του και να βράσει για 45 λεπτά. Βγάζουμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει λίγο ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε μαζί του. Κόβουμε τα οχτώ πόδια και κρατούμε το κεφάλι για άλλη συνταγή. Τα μαρινάρουμε με ελαιόλαδο, ρίγανη και ψήνουμε στη σχάρα
Για το κριθαρότο
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε. Σβήνουμε με το κρασί. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα προσθέτουμε στο κριθαρότο μαζί με το πέστο. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας. Βάζουμε τον ζωμό, σε τρεις δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς το κριθαρότο.
Πρόταση σερβιρίσματος να βάλετε το κριθαρότο σαν βάση στα πιάτα. Αφού κόψετε το χταπόδι , τοποθετήστε το πάνω στο κριθαρότο. Σερβίρετε με φρέσκα όσπρια εποχής.
ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ
To ερυθρό κρασί Γρίφος 1 Vlassides.