Η μεγάλη ποσότητα του μάραθου που χρησιμοποιούμε, όπως μας είπε η κ. Ηλιάκη, είναι αυτή που κάνει το φαγητό πεντανόστιμο.
Λίτσα Ηλιάκη
Υλικά
1 χταπόδι 1 κιλό, καθαρισμένο (από τα εντόσθια, τα μάτια και το στόμα του) και κομμένο σε κομμάτια των 3 -4 εκ
1 κιλό μάραθα, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
Το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
4 ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
200 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
200 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για το χταπόδι με μάραθο, σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει βράζουμε το μάραθο για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε.
Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Ρίχνουμε το χταπόδι και 400 ml νερό, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
Ρίχνουμε το κρασί, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα, το μάραθο και λίγο αλάτι.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα των υλικών και να «δέσει» η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με πιπέρι και σερβίρουμε το χταπόδι με μάραθο.