Πού το φάγαμε, πώς το φτιάχνουμε.
Υλικά
- 4 φιλέτα από φρέσκια σφυρίδα ή φαγκρί ή άλλο λευκόσαρκο ψάρι της αρεσκείας μας (περίπου 200 γρ. έκαστο χωρίς πέτσα)
- 15 ντοματίνια
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
- ο χυμός και το ξύσμα από 1 λεμόνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- ανθός αλατιού
Για τον πουρέ μελιτζάνας
- 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
- 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι λευκό, φρεσκοτριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού σουμάκ 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού ανθός αλατιού
Για τον πουρέ πατάτας
- 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες
- 200 ml γάλα φρέσκο
- 150 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 1 κουτ. γλυκού ξερός ανθός λεβάντας (σε μπαχαράδικα – προαιρετικά)
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
Πού: Στο εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα της Σύρου (Γαλησσάς, Τ/22810-43.325)
Σεφ: Κώστας Μπουγιούρης
3 λόγοι που το ξεχωρίσαμε:
- Οι γλυκές καλοκαιρινές συριανές μελιτζάνες, η καπνιστή πάπρικα Αριδαίας και το πικάντικο παρθένο ελαιόλαδο δίνουν έναν μελιτζανοπουρέ με ξεχωριστή νοστιμιά.
- Το ζωντανό, κρουστό ψάρι, όλο χυμούς.
- Ο μελιτζανοπουρές δεν φτιάχνεται με μπεσαμέλ και τυρί. Απλώς σερβίρεται πάνω σε βουτυράτο πουρέ πατάτας. Οι γεύσεις είναι πιο καθαρές.
Με τα λόγια του σεφ: «Η βελούδινη γεύση του βουτυράτου πουρέ μαζί με τη γλύκα της καλοκαιρινής μελιτζάνας και τη δροσιά από τα ντοματίνια δημιουργούν ένα υπέροχο μαξιλαράκι καλοκαιρινής φρεσκάδας για να καθίσει το φρέσκο ζουμερό ψάρι».
Διαδικασία
Πουρές πατάτας: Βράζουμε τις πατάτες και, όταν γίνουν, τις βάζουμε κομμένες στο μπλέντερ με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Χτυπάμε αρκετά μέχρι να αποκτήσουν βελούδινη υφή (χτυπώντας τες με το βούτυρο και το γάλα δεν γίνονται λαστιχωτές, αλλά αφράτες και βελούδινες).
Πουρές μελιτζάνας: Ψήνουμε τις μελιτζάνες απευθείας στη φωτιά (στο μπάρμπεκιου ή στο γκάζι ή, εναλλακτικά, στο γκριλ του φούρνου) μέχρι να μαυρίσουν καλά ολόγυρα και να μαλακώσουν. Τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και τις καθαρίζουμε από τις φλούδες, κρατώντας μόνο την ψίχα. Την ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι και προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι, τα μπαχαρικά.
Ψάρι: Ψήνουμε τα φιλέτα λαδωμένα, στη σχάρα ή στο τηγάνι, για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά – πρέπει να μείνουν ζουμερά. Αρταίνουμε με αλάτι, θυμάρι ξερό και χυμό λεμονιού. Ντοματίνια: Ψιλοκόβουμε τα ντοματίνια και το φρέσκο κρεμμυδάκι, ανακατεύουμε και αρταίνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανθό αλατιού.
Απλώνουμε στα πιάτα τον πουρέ πατάτας, από πάνω τον πουρέ μελιτζάνας, τα ντοματίνια κι επάνω ακουμπάμε το ψάρι. Τελειώνουμε το πιάτο με λίγες σταγόνες από ελαιόλαδο και λίγο ξύσμα λεμονιού.