Υλικά
50 ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και ελαφρώς κοπανισμένη (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 πράσο, σε μέτριες ροδέλες
1 μέτριο καρότο, σε μέτριες ροδέλες
1 μέτρια πατάτα, σε μέτριους κύβους
1 κρεμμύδι ξερό, χοντροκομμένο
1 μάτσο καυκαλήθρες (σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε ενημερωμένα μανάβικα και σε καλές λαϊκές - αν δεν βρούμε, βάζουμε ποικιλία αρωματικών, π.χ. μαϊντανό, άνηθο, μυρώνια κ.λπ.), καθαρισμένες και χοντροκομμένες
300 γρ. χόρτα ανάμεικτα, όπως ζοχοί, σέσκουλα, σπανάκι κ.ά. (ή μόνο σπανάκι), καθαρισμένα και χοντροκομμένα
1.300 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
4 - 5 ίνες κρόκου Κοζάνης
αλάτι, πιπέρι
Για την κρέμα φέτας
300 γρ. μαλακή φέτα
80 ml ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
8 - 10 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου ή άλλου αρωματικού της αρεσκείας μας, όπως μαϊντανός ή κόλιανδρος κ.ά.
50 γρ. φουντούκια (καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για 2 - 3 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία και τριμμένα στο μούλτι + μερικά ολόκληρα για διακόσμηση), προαιρετικά
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά και τα χορταρικά για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό, προσθέτουμε τον κρόκο Κοζάνης και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αποσύρουμε, περιμένουμε λίγο να κρυώσει και μεταφέρουμε τη σούπα σε δόσεις, στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Την πολτοποιούμε, μέχρι να γίνει λεία. Για πιο φίνο αποτέλεσμα, την περνάμε από σήτα, την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τη διατηρούμε ζεστή.
Κρέμα φέτας: Βάζουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι τη φέτα, το δυόσμο (κρατάμε μερικά φυλλαράκια για διακόσμηση) και το τριμμένο φουντούκι (αν βάλουμε) και τα χτυπάμε για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτουμε σταδιακά το λεμόνι και το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν και να σχηματιστεί ένα ομοιογενές και πηχτό μείγμα.Βάζουμε τη σούπα σε μπολ, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από την κρέμα φέτας σε κάθε μερίδα, διακοσμούμε, αν θέλουμε, με φυλλαράκια δυόσμου και ολόκληρα φουντούκια (αν μας αρέσουν) και σερβίρουμε.