Κόψε σαλάτα και ψωμί, άνοιξε και μια μπίρα και έτοιμο το τραπέζι.
Υλικά
- 500 γρ. χόρτα εποχής της αρεσκείας μας, καθαρισμένα, πλυμένα και ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός*, (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
- 1/2 ματσάκι δυόσμος, (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
- 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 150 γρ. καλαμποκάλευρο (στα σούπερ μάρκετ)
- 150 γρ. αλευρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτάκι μπίρα παγωμένη (330 ml)
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Διαδικασία
Βάζουμε τα ψιλοκομμένα χόρτα, τα μυρωδικά και τα κρεμμυδάκια σε ένα μπολ και τα αλατίζουμε ελαφρώς. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια (δεν χρειάζεται να τα τρίψουμε), ώστε να μαραθούν λίγο. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ βάζουμε τα αλεύρια και προσθέτουμε σταδιακά την μπίρα μέχρι να έχουμε ένα πηχτό κουρκούτι. Μπορεί να μη χρειαστεί να προσθέσουμε όλη την μπίρα, όμως μπορεί και να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγη μπίρα ή νερό. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένα πυκνόρρευστο κουρκούτι, λίγο πιο σφιχτό από αυτό για λουκουμάδες. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το κουρκούτι στα χόρτα και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη φέτα και μπόλικο πιπέρι.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λάδι 1/2 εκ. από τον πυθμένα του. Το ζεσταίνουμε πολύ καλά σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε κουταλιές από το μείγμα τις οποίες «πατάμε» λίγο με το κουτάλι να γίνουν πλακέ σαν τηγανίτες. Ψήνουμε ομοιόμορφα και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν καλά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λάδι, για να βγουν όλες οι τηγανιές. Στραγγίζουμε κάθε δόση σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρουμε με ψωμί, φρέσκια πράσινη σαλάτα, ταραμοσαλάτα κι ελιές.
Συμβουλή: Στην εποχή τους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μυρώνια, καυκαλήθρες ή όποιο άλλο μυρωδικό μας αρέσει.