Κείμενο: Εύη Βουτσινά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΗ κάσα είναι μια λεπτή νόστιμη κρέμα που τη συνηθίζουν πολύ στη Μακεδονία και τη Θράκη. Γίνεται σαν σούπα βελουτέ, όσο πηχτή θέλετε.
Υλικά
Για τους κεφτέδες
1 κιλό άγρια χόρτα πίτας ή μείγμα από ήμερα (σπανάκι, πράσο, φρέσκα κρεμμυδάκια και σκορδάκια, άνηθος, μαϊντανός, σέσκουλα, λάπατα κ.λπ.)
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
1 φλιτζ. τσαγιού καλά βρασμένο ρύζι Καρολίνα
αλάτι και πιπέρι
3 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
1/2 φλιτζ. τσαγιού κουκουνάρια, τριμμένα
6 κουτ. σούπας λάδι + επιπλέον για το λάδωμα του ταψιού
Για την κάσα
2 κουτ. σούπας αλεύρι
6 - 7 κουτ. σούπας λάδι
3 ποτήρια νερό ή ζωμός λαχανικών, βραστός
4 σκελίδες σκόρδου τριμμένες
ξίδι κατά βούληση
αλατοπίπερο
Διαδικασία
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα.
Τα βάζουμε σε μια λεκάνη, τα αλατίζουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια να μαραθούν. Αν βγάλουν πολλά υγρά, πετάμε τα περισσότερα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Ρίχνουμε στα χόρτα το κρεμμύδι, το ρύζι, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια και πιπέρι μαζί με το μισό από το μετρημένο λάδι.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και πλάθουμε κεφτεδάκια.
Τα βάζουμε κοντά-κοντά σε λαδωμένο ταψί, τα ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι και τα βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν.
Κάσα
Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με προσοχή να ψηθεί, να ροδίσει και να μυρίσει ψημένο.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σκόρδο και το νερό ή το ζωμό.
Ανακατεύουμε ζωηρά και αφήνουμε το μείγμα να βράσει και να γίνει μια αραιή κρεμούλα. Αρταίνουμε με το ξίδι, τόσο που να νοστιμίσει.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Μόλις αρχίσουν τα κεφτεδάκια να ροδίζουν, τα τραβάμε μια στιγμή και τα περιχύνουμε με την κάσα προσεκτικά να καλυφτούν όλα. Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο μέχρι να ψηθεί και να πήξει η κάσα.