Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο χοιρινό με δαμάσκηνα είναι ένα χαρακτηριστικό πιάτο της περιοχής της Τouraine, με τους πλούσιους οπωρώνες της. Λέγεται ότι οι Γάλλοι γενικά δεν συνδυάζουν φρούτα με κρέας, γλυκές με αλμυρές γεύσεις, ωστόσο τα δαμάσκηνα και τα μήλα συνδυάζονται ιδανικά με το χοιρινό.
Υλικά
- 800 γρ. ψαρονέφρι (περίπου 2 φιλέτα, κοµµένα σε 4 φέτες το καθένα)
- 12 ξερά δαµάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
- 1 κουτ. σούπας λάδι
- 50 γρ. βούτυρο
- 1 ξερό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
- 150 ml λευκό κρασί
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουτ. σούπας θυµάρι ξερό, τριµµένο
- 250 ml κρέµα γάλακτος µε 35% λιπαρά
- αλάτι, φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα µπολ βάζουµε τα δαµάσκηνα µε το κρασί και τα αφήνουµε να µουλιάσουν για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουµε και κρατάµε κρασί και δαµάσκηνα στην άκρη.
Παράλληλα, σε µια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι µε το βούτυρο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το κρέας για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, µέχρι να ροδίσει. Το βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και το αφήνουµε σε µια πιατέλα. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουµε το κρεµµύδι για περίπου 2 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει ελαφρώς. Ρίχνουµε το κρασί, αφήνουµε 2-3 λεπτά να εξατµιστεί το αλκοόλ και προσθέτουµε αλατοπίπερο, 280 ml νερό, τη δάφνη και το θυµάρι και µαγειρεύουµε για περίπου 10 λεπτά, µέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφαιρούµε τη δάφνη, ρίχνουµε την κρέµα γάλακτος και τα δαµάσκηνα και µαγειρεύουµε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας, µέχρι να πήξει ελαφρώς. Ξαναβάζουµε το χοιρινό στη σάλτσα και µαγειρεύουµε για άλλα 2-3 λεπτά ή µέχρι να ψηθεί το χοιρινό όπως µας αρέσει.