Κείμενο: Μαριλένα Ιωαννίδου
Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΕνα γλυκόξινο στιφάδο έτσι ακριβώς όπως το θέλει η παράδοση της Κύπρου
Υλικά
1 κιλό χοιρινό κρέας χωρίς κόκκαλο (σε κομμάτια, κατά προτίμηση κουτάλα)
½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
½ κιλό κρεμμύδια
½ κιλό κυδώνια
½ φλ έψημα
αλάτι, πιπέρι σωστό, κανέλα, δάφνη
1 φλ. τσαγιού νερό
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κυδώνια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες (ξεχωριστά). Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το χοιρινό κι όταν κοκκινίζει το βγάζουμε σε πιάτο.
Βάζουμε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν και να καραμελώσουν ελαφρά, ανακατεύοντας τα πού και πού. Προσθέτουμε τα κυδώνια και το κρέας και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στη συνέχεια το έψημα, το νερό, αλάτι, κανέλα, δάφνη και πιπέρι και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας.