Χοιρινό ρολό γεμιστό με πέστο από φρέσκα μυρωδικά, ένας πεντανόστιμος συνδυασμός για το πασχαλινό σας τραπέζι και όχι μόνο!
Υλικά
1 1⁄2 κιλό χοιρινό για ρολό (π.χ. από σπάλα), χωρίς κόκαλο, ανοιγμένο και χτυπημένο από τον κρεοπώλη
1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
100 ml λευκό, ξηρό κρασί
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη γέμιση με πέστο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα από ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά, όπως θυμάρι, φασκόμηλο, δυόσμο και μαϊντανό
1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα λευκά
1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα (ή πικάντικη, παλαιωμένη γραβιέρα)
λίγη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
1/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Γέμιση με πέστο
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε στο μισό λάδι τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τα μυρωδικά και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό.
Αδειάζουμε όλο το μείγμα στον πολυκόφτη, μαζί με τα αμύγδαλα, το τυρί, λίγη πάπρικα, το υπόλοιπο λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάμε καλά τα υλικά μέχρι να γίνουν μια πηχτή, λεία σάλτσα.
Ρολό
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και από τις δύο μεριές και το απλώνουμε σε καθαρή επιφάνεια. Το αλείφουμε με το πέστο, τυλίγουμε σε ρολό και δένουμε σφιχτά με σπάγκο σε πυκνά διαστήματα.
Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε το ρολό στο λάδι, σε δυνατή φωτιά, για 5-6 λεπτά, γυρίζοντάς το συχνά, μέχρι να ροδίσει ολόγυρα.
Το βάζουμε σε γάστρα ή σε βαθύ ταψί και προσθέτουμε το κρασί και 100 ml νερό.
Κλείνουμε με καπάκι (ή με λαδόκολλα και από πάνω σφιχτά με αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει.
Ξεσκεπάζουμε το σκεύος και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι το ρολό να ροδίσει.
Το αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά, κόβουμε τους σπάγκους και το σερβίρουμε.