Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤο vindaloo είναι ένα καυτό και πικάντικο πιάτο, που εφευρέθηκε από τους Πορτογάλους στην Γκόα. Η ονοµασία του σηµαίνει «ξίδι και σκόρδο» στα πορτογαλικά. Το ξίδι είναι από καρύδα (το διάφανο) και µελάσες ζαχαροκάλαµου (το σκούρο), αλλά εναλλακτικά µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε λευκό και βαλσαµικό αντίστοιχα.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό µπούτι χωρίς κόκαλο, σε κύβους 2,5 εκ. (ζητάµε από τον κρεοπώλη να µας δώσει και το κόκαλο από το µπούτι)
- 6 κάψες κάρδαµου
- 4 αποξηραµένες πιπεριές τσίλι
- 1 ξυλακι κανέλας
- 1 κουτ. γλυκού κόκκοι µαύρου πιπεριού
- 1 κουτ. γλυκού καρφιά γαρίφαλο
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι κύµινου
- 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού σπόροι τριγωνέλλας (τσιµένι – σε µπαχαράδικα, προαιρετικά)
- 80 ml λευκό ξίδι
- 1 κουτ. σούπας βαλσάµικο ξίδι
- 80 ml λάδι
- 2 κρεµµύδια, σε λεπτές φέτες
- 10 σκελίδες σκόρδου, σε λεπτές φέτες
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 5 εκ., κοµµένο σε λεπτές ροδέλες
- 3 ώριµες ντοµάτες, χοντροκοµµένες
- 4 πιπεριές τσίλι, ψιλο-κοµµένες
- 1 κουτ. σούπας µαλακή καστανή ζάχαρη
- αλάτι
Διαδικασία
Ανοίγουµε τις κάψες του κάρδαµου και αφαιρούµε τους σπόρους. Αλέθουµε τους σπόρους του κάρδαµου, τα αποξηραµένα τσίλι, την κανέλα, τους κόκκους πιπεριού, τα γαρίφαλα, τους σπόρους του κύµινου και του κόλιανδρου, τον κουρκουµά και τους σπόρους της τριγωνέλλας σε έναν µύλο µπαχαρικών ή σε πολυκόφτη.
Σε ένα µεγάλο µπολ ανακατεύουµε τα τριµµένα µπαχαρικά µαζί µε τα ξίδια. Προσθέτουµε το χοιρινό και ανακατεύουµε µέχρι να καλυφθεί τελείως το κρέας. Σκεπάζουµε µε µεµβράνη και αφήνουµε να µαριναριστεί στο ψυγείο για 3 ώρες.
Ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα τηγάνι ή µια κατσαρόλα σε µέτρια φωτιά. Σοτάρουµε το κρεµµύδι για 2-3 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουµε το σκόρδο, το τζίντζερ, την ντοµάτα και το τσίλι και ανακατεύουµε καλά. Προσθέτουµε το χοιρινό, δυναµώνουµε τη φωτιά και το µαγειρεύουµε για 3-5 λεπτά ή µέχρι να ροδίσει. Προσθέτουµε 250 ml νερό και τυχόν υγρά της µαρινάδας που έχουν αποµείνει στο µπολ, χαµηλώνουµε τη φωτιά και φέρνουµε ξανά το φαγητό σε βράση. Προσθέτουµε τη ζάχαρη και το κόκαλο από το χοιρινό.
Σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για περίπου 11/2 ώρα ανακατεύοντας ανά διαστήµατα µέχρι να γίνει πολύ τρυφερό το κρέας. Πετάµε το κόκαλο. Αλατίζουµε και σερβίρουµε.