Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΣτον «Σκυλοδήμο» έχουν τα κόλπα τους: μαρινάρουν το κρέας για 24 ώρες σε ελαιόλαδο, πιπεριές και ξερά μυρωδικά κι έτσι αποκτά μια ωραία ελαφροπικάντικη νοστιμιά. Προσοχή μόνο στο αλάτι, μην παραπέσει όπως στους παλιούς ταβερνιάρηδες, που το τσιμπάνε παραπάνω για να τραβιέται και το κρασί.
Μπακαλοταβέρνα Σκυλοδήμος
Υλικά
1 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κύβους
60 ml ελαιόλαδο
2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη + άλλο 1 κουτ. γλυκού για το τέλος
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
120 ml λευκό, ξηρό κρασί
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη χοιρινή τηγανιά, ξεκινάμε περιχύνοντας το κρέας με λίγο από το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τις πιπεριές, το αλατοπίπερο, το 1 κουτ. γλυκού ρίγανη και το θυμάρι και κάνουμε για λίγο μασάζ με τα χέρια μας. Καλύπτουμε το μείγμα και το αφήνουμε για 24 ώρες στο ψυγείο να μαριναριστεί.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε και σοτάρουμε το κρέας, μέχρι να αλλάξει χρώμα από όλες τις πλευρές.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλατοπίπερο και το αφήνουμε να τσιγαριστεί για 6 - 7 λεπτά.
Προσθέτουμε την υπόλοιπη ρίγανη και σβήνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε για άλλα 3 - 4 λεπτά και σερβίρουμε.