Ένα εναλλακτικό μαγείρεμα για τις πολυαγαπημένες μας μπριζόλες, που γίνεται στο πι+φι!
Υλικά
- 800 - 1.000 γρ. χοιρινές μπριζόλες κόντρα, χωρίς κόκαλο, σε λωρίδες 2,5 - 3 εκ.
- 4 μέτριες πιπεριές Φλωρίνης
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδου, κοπανισμένες
- 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη ή θυμάρι, τριμμένα
- 1 μικρή, φρέσκια ή ξερή καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 2 μέτριες ντομάτες, πολτοποιημένες (ή 3 ντοματάκια κονσέρβας)
- 1/4 φλιτζ. τσαγιού ξίδι βαλσαμικό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τις πιπεριές από κοτσάνια και σπόρια. Τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Ζεσταίνουμε σε πολύ δυνατή φωτιά μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, χωρίς να προσθέσουμε λάδι, και ροδίζουμε τις λωρίδες από το κρέας για 2 λεπτά. Στην αρχή, το κρέας θα κολλήσει, αλλά, μόλις ψηθεί για 2 λεπτά, θα ξεκολλήσει. Γυρίζουμε τις λωρίδες και τις ροδίζουμε για άλλα 2 λεπτά από την άλλη πλευρά. Ρίχνουμε τις πιπεριές, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά αρκετά και σιγομαγειρεύουμε για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κάπως οι πιπεριές, ανακατεύοντας τακτικά.
Προσθέτουμε τη ρίγανη ή το θυμάρι, αλάτι, την καυτερή πιπεριά (αν βάλουμε) και τις ντομάτες. Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 10 - 15 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν προτού ολοκληρωθεί το μαγείρεμα σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Μοιράζουμε το κρέας με τη σάλτσα στα πιάτα και συνοδεύουμε με ένα απλό πιλάφι ή με πατάτες τηγανητές ή με κουσκούς.
Στο ποτήρι: Tο χοιρινό είναι ένα κρέας που αγαπάει τόσο τα λευκά όσο και τα κόκκινα κρασιά. Για τη λευκή εκδοχή θα σας πρότεινα ένα Chardonnay με έντονο βαρέλι, για την κόκκινη ένα παλαιωμένο Αγιωργίτικο.