Κείμενο: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Ηλίας Τσικρίκης
Αποθήκευση για αργότεραΓνωστοί σεφ μαγειρεύουν από το σπίτι τους για τον Γαστρονόμο και μας στέλνουν comfort συνταγές, φωτογραφημένες με το κινητό τους. Σήμερα ο Ηλίας Τσικρίκης μαγειρεύει χοιρινά μπριζολάκια με θρούμπι και ρετσίνα.
Υλικά
4 χοιρινά μπριζολάκια, χωρίς κόκαλο
4 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
χυμός από 1 λεμόνι
150 ml ρετσίνα
70 ml coca cola
30 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας θρούμπι
αλάτι και πιπέρι
* Ο Ηλίας Τσικρίκης είναι ο executive chef στο ξενοδοχείο Mykonos Riviera
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ριχνουμε το θρούμπι, αλατοπίπερο και τα μπριζολάκια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μπριζολάκια για περίπου 4 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε από το τηγάνι και αμέσως προσθέτουμε τα κρεμμύδια, δυναμώνουμε τη φωτιά και αφού αρχίσουν να καραμελώνουν και να παίρνουν ένα όμορφο χρώμα, σβήνουμε με τη ρετσίνα και την coca cola. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να λιγοστέψουν τα υγρά και να αρχίσει να δένει η σάλτσα. Στα τελευταία 2 λεπτά στρώνουμε τα μπριζολάκια επάνω από τη σάλτσα, ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές.
Στο ποτήρι μας: Chardonnay, Pinot noir, Λημνιώνα και Μεσενικόλα.