Φωτογραφία: Νέαρχος Παναγιώτου
Αποθήκευση για αργότεραΟ Group Executive Chef Αντώνης Νικολάου των Kanika Hotels & Resorts ετοίμασε ειδικά για τον «Γ» ένα ορεκτικό με το εθνικό μας τυρί. Ένα νόστιμο συνοδευτικό πιάτο από χαλλούμι με κρούστα από αμύγδαλα και μαρμελάδα πορτοκάλι, πράσινη σαλάτα με αποξηραμένα σύκα, καραμελώμενα καρύδια και χαρουπόμελο βινεκρέτ.
Υλικά
250 γρ. χαλλούμι
150 γρ. τριμμένα αμύγδαλα (στο χοντρό)
4 αυγά
100 γρ. αλεύρι
200 ml λαδί για τηγάνισμα
8 σύκα παστά
8 ντοματινια
1 αγγουράκι σε λεπτές φέτες
80 μ χαρουπόμελο
40 μ ξύδι
50 γρ. μουστάρδα
140 ml ελαιόλαδο
50 γρ. καρύδια
πράσινη σαλάτα
μαρμελάδα πορτοκάλι
φρέσκο αλεσμένο αλάτι
φρέσκο αλεσμένο μαύρο πιπέρι
Για την μαρμελάδα
6 μεγάλα πορτοκάλια με χοντρή φλούδα
1 λεμόνι
1.600 γρ. ζάχαρη
1 τουλπάνι
Διαδικασία
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και το λεμόνι. Αφαιρούμε το κοτσάνι. Τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε. Στύβουμε και το λεμόνι. Κρατάμε τα κουκούτσια και την πούλπα που μένει στον στίφτη και τα βάζουμε σε τουλπάνι. Με ένα κουτάλι αδειάζουμε ό,τι υπάρχει πάνω στη φλούδα του πορτοκαλιού. Ό,τι αδειάζουμε από το εσωτερικό της πορτοκαλόκουπας το ρίχνουμε στο τουλπάνι. Το δένουμε σε πουγκί.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη φλούδα πορτοκαλιού σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια, σε μέγεθος σπίρτου. Τα ρίχνουμε σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε και το χυμό πορτοκάλι-λεμόνι και το πουγκί με ό,τι μαζέψαμε από τα πορτοκάλια.
Ρίχνουμε 2 1/2 λίτρα νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ίσα που να σιγοβράζει, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 50΄ μέχρι να μειωθεί το υγρό κατά 1/3 και να μαλακώσουν καλά οι φλούδες.
Σιγοβράζουμε πάντα με το καπάκι στην κατσαρόλα για να μη χάνουμε τα πολύτιμα υγρά. Τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά πάντα και μόλις λιώσει δυναμώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και προσέχουμε, γιατί το μείγμα φουσκώνει πολύ, να μη χυθεί έξω. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 12΄-15΄ μέχρι να αρχίσει να δένει η μαρμελάδα.
Κόβουμε το χαλλούμι σε κύβους και το περνάμε από το αλεύρι, το αυγό και το τριμμένο αμύγδαλο, το τηγανίζουμε σε ζεστό λαδί και το αφήνουμε να στραγγίσει σε απορροφητικό χαρτί
Σε ένα τηγανάκι βάζουμε τη ζάχαρη, την κουμανταρία μαζί με τα αποξηραμένα σύκα για περίπου 5 λεπτά.
Για τη βίνεκρετ
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το ξύδι και το χαρουπόμελο, χτυπάμε καλά με το σύρμα και προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι για να διορθώσουμε τη γεύση της βινεκρέτ.
ΤΙ ΠΙΝΟΥΜΕ
Συνοδεύουμε με ένα Ξυνιστέρι Βασιλικό