Οικονομικά, προσιτά υλικά, πεντανόστιμη οικογενειακή μαγειρική.
Υλικά
- περίπου 1 κιλό φτερούγες (χύμα στα κρεοπωλεία αλλά και σε δισκάκια στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Μπορείτε επίσης να αξιοποιήσετε και άλλα μέρη από το μεριδοποιημένο κοτόπουλο, όπως ο λαιμός)
- 1 πακέτο κριθαράκι
- 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, πολτοποιημένα
- 1 μεσαίου μεγέθους ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
- 80 ml ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
- λίγο μπαχάρι σε σκόνη
- 100 ml λευκό κρασί
- περίπου 1,2 λίτρο νερό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- τριμμένο τυρί της αρεσκεία μας για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Πλένουμε και στεγνώνουμε τις φτερούγες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε τις φτερούγες όσο γίνεται (καθότι έχουν ακανόνιστο σχήμα), από όλες τις μεριές. Αν δεν χωρούν όλες μαζί, το κάνουμε σε δόσεις. Τις βγάζουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρουμε κι αυτά για 2 - 3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Μετά 1 λεπτό, προσθέτουμε την ντομάτα, το νερό, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο και αφήνουμε τα υγρά να πάρουν μια καλή βράση.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Αδειάζουμε την καυτή σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (ιδανικά με καπάκι). Προσθέτουμε το κριθαράκι (ανακατεύοντας να απλωθεί καλά) και τις φτερούγες. Σκεπάζουμε με το καπάκι (αν δεν έχει το σκεύος καπάκι, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά. Ενδιάμεσα ελέγχουμε αν χρειάζεται επιπλέον νερό και προσθέτουμε ζεστό. Ξεφουρνίζουμε το φαγητό και το αφήνουμε λίγη ώρα να σταθεί. Τρώγεται ζεστό. Στο σερβίρισμα, προσθέτουμε τριμμένο τυρί θέλουμε (π.χ. ένα ώριμο κεφαλοτύρι, μια καλή ξερή μυζήθρα, ακόμη και φέτα σκληρή τριμμένη στον τρίφτη).
Στο ποτήρι: Το γιουβέτσι θα χαρεί μ’ ένα ρουστίκ Αγιωργίτικο ή ένα κρητικό χαρμάνι. Ερυθρό πάντα.