
Κείμενο: Κλεομένης Ζουρνατζής
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΠρωτότυπη συνταγή με ψητό κουνουπίδι και δροσιστική σάλτσα από αριάνι και αμύγδαλα.
Υλικά
2 μέτρια κουνουπίδια, χωρισμένα σε μικρά μπουκέτα
150 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2-1 κουτ. γλυκού κύμινο (σκόνη)
Για τη σάλτσα
150 ml αριάνι (ξινόγαλο – στα σούπερ μάρκετ)
50 γρ. αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα σε ένα τηγανάκι για 2-3 λεπτά, ίσα να ροδίσουν
1 ματσάκι μυρώνια (ή μαϊντανός), ψιλοκομμένα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Βάζουμε το κουνουπίδι σε ένα ταψί, το περιχύνουμε με το λάδι και το πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και το κύμινο. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει όσο μας αρέσει (καλό είναι να κρατάει λίγο). Το ξεφουρνίζουμε και το βάζουμε σε πιατέλα. Το ραντίζουμε με 1-2 κουταλιές από τα υγρά του ταψιού.
Ανακατεύουμε τα μυρώνια με τα αμύγδαλα και το αριάνι, περιχύνουμε με τη σάλτσα το κουνουπίδι και σερβίρουμε.