Είναι ζυμαρικά, είναι φουρνιστά και έχουν τρυφερά μαγιάτικα λαχανικά και βουτυράτα τυριά. Απλώς τέλεια!
Υλικά
500 γρ. (1 πακέτο) φαρφάλες
200 γρ. παντζάρια, καθαρισμένα και κομμένα κυδωνάτα
200 γρ. αρακάς
300 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού, χοντροκομμένα
700 ml γάλα φρέσκο, ζεστό
50 ml λευκό, ξηρό κρασί
400 γρ. κασέρι πικάντικο, τριμμένο
25 γρ. κουκουνάρια
Το ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει τα ζυμαρικά, μαζί με τα παντζάρια και τον αρακά, 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που δίνεται στις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά και να εξατμιστούν τα υγρά.
Ρίχνουμε τα ζυμαρικά με τα λαχανικά, ανακατεύουμε να αναμειχθούν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αδειάζουμε το μείγμα ζυμαρικών - λαχανικών σε μέτριο ταψί και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Χτυπάμε στον πολυκόφτη το κρασί, το γάλα, τη μισή ποσότητα από το κασέρι, το ξύσμα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή σάλτσα.
Αδειάζουμε τη σάλτσα πάνω στα ζυμαρικά με τα λαχανικά, ανακατεύουμε να αναμειχθούν και στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο τυρί με το κουκουνάρι και σκορπίζουμε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω στα ζυμαρικά με τη σάλτσα.
Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.