Τα φουρνιστά ρεβίθια αποκτούν με το ψήσιμο μια καπνιστή χροιά που δένει τέλεια με τη γήινη νοστιμιά τους. Τα υπόλοιπα υλικά απλώς απογειώνουν το σύνολο. Πιάτο που απολαμβάνουμε ζεστό, σε θερμοκρασία δωματίου ή δροσερό.
Υλικά
- 500 γρ. μαύρα σταφύλια, στη μέση, χωρίς κουκούτσια
- χυμός και ξύσμα από 2 λάιμ (ή 1 λεμόνι)
- 30 γρ. καστανή ζάχαρη
- 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 300 γρ. βρασμένα ρεβίθια
- 1 σκελίδα σκόρδο με τη φλούδα, σπασμένη
- 100 ml ελαιόλαδο
- τα φύλλα από 6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (ή 1½ κουτ. γλυκού ξερό)
- 100 ελιές θρούμπες ή άλλες μαύρες
- 80 γρ. ψίχα από ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, χοντροσπασμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σταφύλια με τον μισό χυμό λάιμ, τη ζάχαρη, τα μισά ντοματίνια, τα κρεμμύδια και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τα απλώνουμε σε μέτριο ταψί και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι όλα να μελώσουν.
Παράλληλα, σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε τα βρασμένα ρεβίθια, το σκόρδο, τα υπόλοιπα ντοματάκια, το λάδι και το μισό θυμάρι, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε, μέχρι να μελώσουν τα ντοματίνια (φτιάχνουμε δηλαδή ένα είδος κονφί, όσο ψήνονται τα υπόλοιπα υλικά στον φούρνο). Βγάζουμε τα υλικά από τον φούρνο, προσθέτουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας και τις ελιές, ανακατεύουμε, απλώνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Μεταφέρουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λάιμ, το ξύσμα, το υπόλοιπο θυμάρι και τα φιστίκια, πετάμε το σκόρδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.