Κείμενο: Περικλής Κοσκινάς
Ένα νόστιμο και ζουμερό φαγητό κατσαρόλας που συνδιάζει ιδανικά το κοτόπουλο με τα μανιτάρια και το θυμάρι.
Υλικά
700 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους περίπου 5 εκ.
300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα, σε λεπτές φέτες
200 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
το τρυφερό μέρος από 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο, ή 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε καρέ
2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, κοπανισμένο
80 ml ελαιόλαδο
40 γρ. βούτυρο (ή επιπλέον λάδι)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε φιλετάκια κοτόπουλου με μανιτάρια και θυμάρι, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Το αλατοπιπερώνουμε, το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα και σε πολύ δυνατή φωτιά σοτάρουμε όλα μαζί τα μανιτάρια για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε το σκόρδο, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλο μισό λεπτό και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο, το θυμάρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 7 - 8 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
Ρίχνουμε το βούτυρο και το κρεμμυδάκι, ανακατεύουμε απαλά, αποσύρουμε και σερβίρουμε.
Συνοδεύουμε, τα φιλετάκια κοτόπουλου με μανιτάρια και θυμάρι, με πράσινη σαλάτα ή με ένα αφράτο πιλάφι.