Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΜετά τις ατασθαλίες του Σαββατοκύριακου έχουμε όρεξη για κάτι απλό, όπως μια φασολάδα. Τη συνδυάζουμε με ψωμί απαραιτήτως και αν θέλουμε προσθέτουμε παστουρμά και λάχανο τουρσί.
Υλικά
Για τη φασολάδα
500 γρ. φασόλια λευκά μέτρια (μουλιασμένο σε νερό αποβραδίς)
100 ml ελαιόλαδο + 40 ml επιπλέον, για το σερβίρισμα
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 πράσο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
2 φύλλα δάφνης
1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
800 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα, με τους χυμούς τους
2 καρότα, κομμένα σε λεπτές φέτες
200 γρ. παστουρμάς, σε φέτες
6-8 φέτες ψωμί της αρεσκείας μας
400 γρ. λάχανο τουρσί, σπιτικό ή του εμπορίου, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τη φασολάδα με παστουρμά και λάχανο τουρσί, ξεκινάμε στραγγίζοντας τα φασόλια από το νερό του μουλιάσματος και τα ξεπλένουμε με κρύο, τρεχούμενο νερό μέσα σε σουρωτήρι.
Σε μεγάλη, βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το πράσο σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» ελαφρώς στον πάτο της κατσαρόλας.
Ρίχνουμε τα φασόλια, τα κοτσάνια του σέλινου και περίπου 1.500 ml νερό και το αφήνουμε να πάρει μία βράση, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
Ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα και το μπούκοβο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1-1 1⁄2 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα φασόλια.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το καρότο, 4-5 φέτες από τον παστουρμά και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά.
Τέλος, ρίχνουμε τα φύλλα του σέλινου και το επιπλέον ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρισμα
Ψιλοκόβουμε τις υπόλοιπες φέτες παστουρμά, τις ρίχνουμε στο λάχανο τουρσί και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε τη φασολάδα σε μικρά μπολ. Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού μέχρι να ροδίσουν ωραία. Μοιράζουμε πάνω τους το λάχανο τουρσί και συνοδεύουμε τη φασολάδα.