Στα ποτήρια μας, κόκκινα νεαρά Αγιωργίτικα.
Υλικά
250 γρ. ψιλά φασόλια (μουλιασμένα σε νερό από το προηγούμενο βράδυ)
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
100 ml ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα καρότα
300 γρ. καρότα, σε μικρά κυβάκια
50 ml χυμός πορτοκαλιού
15 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Καρότα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Ανακατεύουμε τα καρότα με το λάδι και τον χυμό, τα απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Φασολάδα: Ξεπλένουμε τα φασόλια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με 800 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ, τον δυόσμο, τη ρίγανη, το ξύσμα, αλατοπίπερο και το μπούκοβο, και ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά. Αδειάζουμε το μείγμα κρεμμυδιού στη φασολάδα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, μοιράζουμε τη φασολάδα και σε κάθε πιάτο βάζουμε από λίγα ψητά καρότα.