Κείμενο: Αλέξανδρος Παπανδρέου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΤο παστιρμαλί κουρού φασουλιέ είναι η σμυρναίικη παραλλαγή της φασολάδας με προσθήκη παστουρμά, και είναι σκέτη νοστιμιά!
Υλικά
500 γρ. ξερά φασόλια, μέτρια ή μικρά
120 ml ελαιόλαδο ή 100 γρ. βούτυρο
250 γρ. παστουρμάς, σε μικρά κομμάτια (αν θέλουμε να μετριάσουμε κάπως την έντονη μυρωδιά του παστουρμά, αφαιρούμε το πικάντικο περίβλημά του, το τσιμένι)
4 μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα
4 μεγάλες ντομάτες, κομμένες κονκασέ (ή 1 1⁄2 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, κομμένα κονκασέ)
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
2 λίτρα νερό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε φασολάδα με παστουρμά, ξεκινάμε, αποβραδίς, και μουσκεύουμε τα φασόλια σε μια λεκάνη νερό.
Την επομένη, τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
Στη συνεχεια, τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 1 ώρα. Για να επισπεύσουμε τη διαδικασία, μπορούμε να τα βράσουμε στη χύτρα, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης της.
Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το λάδι ή το βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, για 7 - 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να χρυσίσουν.
Προσθέτουμε τον παστουρμά, τον πελτέ και τις ντομάτες, κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα και ρίχνουμε τα φασόλια, το νερό και αλατοπίπερο (με μέτρο, γιατί ο παστουρμάς είναι αλμυρός και πικάντικος).
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου 30 - 35 λεπτά ή μέχρι να γίνουν πολύ τρυφερά τα φασόλια και να χυλώσει η φασολάδα.
Αν δεν έχει χυλώσει όσο μας αρέσει, παίρνουμε 2 κουτάλες ζουμί από τα φασόλια, μαζί με λίγα φασόλια και κρεμμύδια και τα λιώνουμε στο μούλτι.
Ρίχνουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και αφήνουμε το όλον να πάρει μια βράση. Με αυτόν τον τρόπο θα χυλώσει η φασολάδα μας.
Σερβίρουμε, την φασολάδα με παστουρμά, με φρυγανισμένο ψωμί και λίγο δροσερό γιαούρτι.