Κείμενο: Αντωνία Ζάρπα
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΌλες τις γεύσεις της εξοχής συγκεντρώνει αυτή η φασολάδα: φασόλια, κυδώνια, κολοκύθα. Η γήινη νοστιμιά του φασολιού δένει αναπάντεχα καλά με τη γλυκιά κολοκύθα και το γλυκόξινο κυδώνι. Τα ξύσματα εσπεριδοειδών και η αρμπαρόριζα απογειώνουν αρωματικά αυτό το πιάτο.
Υλικά
500 γρ. ξερά φασόλια μέτρια, μουλιασμένα αποβραδίς
250 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
500 γρ. κολοκύθα (ψίχα), σε μεγάλους κύβους
350 γρ. πατάτες, ολόκληρες
1 κυδώνι, καθαρισμένο και κομμένο στα τέσσερα
60 ml ρακή ή τσίπουρο
χυμός από 1 λεμόνι
χυμός από 1 πορτοκάλι
1 ολόκληρο ντοματάκι κονσέρβας
8 φύλλα αρμπαρόριζας (μην απορείτε με την ποσότητα, δεν μαγειρεύονται για πολύ, επομένως δεν αφήνουν έντονο το άρωμά τους) ή άλλο αρωματικό της αρεσκείας μας: θυμάρι, δεντρολίβανο κ.λπ. με διαφορετικό αποτέλεσμα
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σερβίρισμα
250 γρ. κολοκύθα ψίχα, σε πολύ μικρούς κύβους
100 γρ. ξερό κρεμμύδι, σε πολύ μικρά καρέ
250 γρ. κυδώνι, σε πολύ μικρούς κύβους
χυμός από 1 μικρό πορτοκάλι
50 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα
4-5 φύλλα αρμπαρόριζα
6 φέτες χωριάτικο ψωμί, φρυγανισμένες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Φασολάδα: Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την κολοκύθα, την πατάτα και το κυδώνι για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το ποτό και τους χυμούς εσπεριδοειδών και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντομάτα, τα φασόλια, 1½ λίτρο νερό και βράζουμε για περίπου 1 ώρα ή και περισσότερο, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Βγάζουμε τα λαχανικά και το κυδώνι με μια τρυπητή κουτάλα (γι’ αυτό τα κόψαμε σε μεγάλα κομμάτια, ώστε να τα βρίσκουμε εύκολα) και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη. Τα αδειάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε αλατοπίπερο και την αρμπαρόριζα και βράζουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να χυλώσει η φασολάδα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε την αρμπαρόριζα.
Σερβίρισμα: Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι και σε πολύ χαμηλή φωτιά την κολοκύθα, το κρεμμύδι και το κυδώνι, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τον χυμό, το αμύγδαλο και την αρμπαρόριζα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Απλώνουμε τη γαρνιτούρα πάνω στις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού. Σερβίρουμε τη φασολάδα σε βαθιά πιάτα. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και συνοδεύουμε με τις φρυγανισμένες φέτες ψωμιού.