Ανοιξιάτικη η σημερινή φασολάδα μας με τις πρώτες αγκινάρες και τον μυρωδάτο μάραθο να δίνουν τον τόνο.
Υλικά
300 γρ. ψιλά φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς και καλά στραγγισμένα
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
5 καρότα, σε λεπτές φέτες ή καρέ
2 καρδιές αγκινάρας, σε φέτες
1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Στραγγίζουμε, ξεπλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με 5 φλιτζ. τσαγιού νερό. Τα βράζουμε (ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται) για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τις αγκινάρες, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κάπως, χωρίς να προσθέσουμε νερό. Αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια όλο το περιεχόμενο του τηγανιού, προσθέτουμε τον μάραθο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.Ρίχνουμε τον χυμό, το ξύσμα και τον δυόσμο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε, ραντίζοντας κάθε μερίδα με ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με καπνιστή πέστροφα ή ανθότυρο.