Κείμενο: Αστέριος Κουστούδης
Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης
Αποθήκευση για αργότεραΟι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά σε αυτή την σαλάτα όπως η μαραθόριζα, το πορτοκάλι, το κουκουνάρι και το ταχίνι και μεταμορφώνουν τις ταπεινές φακές σε έδεσμα περιωπής.
Υλικά
Για τη σαλάτα
300 γρ. φακές ψιλές
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. γλυκού ψιλοκομμένος μάραθος
1 μαραθόριζα, λεπτοκομμένη σε φέτες
2 κουτ. γλυκού κουκουνάρι
μερικά φύλλα ρόκας
1 πορτοκάλι, σε φέτες, χωρίς πολλές ίνες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
150 ml ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλυκού ταχίνι
30 ml μηλόξιδο
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σάλτσα: Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το ταχίνι και ενσωματώνουμε το ξίδι και τον χυμό, χτυπώντας με ραβδομπλέντερ μέχρι να φτιάξουμε μια λεία, ομοιόμορφη σάλτσα. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Σαλάτα: Βράζουμε τις φακές με μπόλικο κρύο νερό σε μέτρια φωτιά, για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να λιώσουν. Τις στραγγίζουμε. Τις αδειάζουμε σε σαλατιέρα, προσθέτουμε το κρεμμυδάκι, το καρότο, τον μάραθο και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε τη σαλάτα σε πιάτα, σκορπίζουμε σε κάθε μερίδα τις λεπτές φέτες μαραθόριζας, τα κουκουνάρια, τη ρόκα και τις φετούλες πορτοκαλιού.