Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΑυτός ο τύπος φακής χρησιμοποιείται στη νότια Ινδία για την παρασκευή σνακ, αλλά στη Βεγγάλη, στην Γκουτζαράτ και στo Ρατζαστάν τρώγεται κατά κανόνα γιαχνί. Συνήθως μαγειρεύεται με τζίντζερ, μαραθόσπορους και έναν αρωματικό συνδυασμό μπαχαρικών.
Υλικά
- 400 γρ. µαύρες φακές
- 1/4 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
- 4 ώριµες ντοµάτες, σε κύβους
- 1 µικρό κρεµµύδι, σε µέτρια καρέ
- 2 κουτ. σούπας λάδι
- 1/2 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού µαραθόσποροι
- 1 κοµµάτι τζίντζερ 5 εκ., σε ξύσµα
- 2 αποξηραµένες πιπεριές τσίλι, σε µέτρια καρέ
- 1/4 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου
- φύλλα κόλιανδρου ή µαϊντανού
Διαδικασία
Βάζουµε τις φακές σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, µε 1 λίτρο νερό, τον κουρκουµά, τις ντοµάτες και το κρεµµύδι. Όταν πάρει βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και αφήνουµε να σιγοβράσει για 40 λεπτά ή µέχρι οι φακές να µαλακώσουν.
Για την τελική καρύκευση (tarka), ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουµε τους σπόρους κύµινου και τους µαραθόσπορους, και τους αφήνουµε µέχρι να αρχίσουν να σκάνε. Προσθέτουµε το τζίντζερ, το τσίλι και τη σκόνη σκόρδου, και σοτάρουµε σε χαµηλή φωτιά για 30 δευτερόλεπτα. Τα ρίχνουµε στις φακές και σιγοβράζουµε για 5 λεπτά. Αλατίζουµε και γαρνίρουµε µε τον κόλιανδρο ή τον µαϊντανό.