Κείμενο: Μανώλης Ασλάνογλου
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Αποθήκευση για αργότεραΚάναμε τις φακές λεμονάτες με μπόλικο άνηθο και ρίγανη και είναι μούρλια!
Υλικά
- 300 γρ. φακές μέτριες
- 2 ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα, κομμένα στα 4
- 2 δαφνόφυλλα
- 2 ξερά κρεμμύδια, πολτοποιημένα
- 1/2 κουταλιά ρίγανη ξερή, τριμμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- 1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα της αρεσκείας μας
- το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
- 40 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βάζουμε τις φακές σε μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα μαζί με τα κομμάτια ντομάτας, τα δαφνόφυλλα, τα κρεμμύδια, τη ρίγανη και κρύο νερό που να τα υπερκαλύπτει κατά 4 εκ. και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να χυλώσει κάπως η σούπα. Αλατοπιπερώνουμε, βράζουμε για ακόμη 2 λεπτά και αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, την ανακινούμε προσεκτικά, την αφήνουμε για 5 λεπτά να «σταθεί» και μετά τη σερβίρουμε συνοδεύοντάς την με καπνιστή ρέγγα και φρέσκο ψωμί.
Στο ποτήρι μας: Οι φακές με τη δάφνη θέλουν κόκκινο κρασί, όμως τα κρεμμυδάκια και ο άνηθος λευκό. Μια μέση λύση είναι ένα ροζέ.