Επιμέλεια: Γαστρονόμος
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Αποθήκευση για αργότεραΤα πιάτα που περιέχουν κάποιου είδους φακές είναι αναπόσπαστο τμήμα κάθε ινδικού γεύματος. Η συνταγή αυτή προέρχεται από τη νότια Ινδία και ως καρύκευμα χρησιμοποιείται καρύδα, καθώς και ένα tarka (σάλτσα) από τσιγαρισμένο κρεμμύδι, σπόρους κύμινου, σπόρους μουστάρδας και φύλλα κάρι.
Υλικά
- 500 γρ. φακές, κατά προτίµηση κόκκινες
- 1 κρεµµύδι µεγάλο, χοντροκοµµένο
- 2 ώριµες ντοµάτες, χοντροκοµµένες
- 500 ml γάλα καρύδας
- 3 πιπεριές τσίλι, ψιλοκοµµένες
- 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουµάς, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κύµινο, σε σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
- 4 κουτ. σούπας λάδι
- 2 κουτ. γλυκού σπόροι κύµινου
- 1 κουτ. γλυκού σπόροι µαύρης µουστάρδας (σε µπαχαράδικα)
- 2 κρεµµύδια, πολύ ψιλοκοµµένα
- 5 κουτ. σούπας αποξηραµένα φύλλα κάρι, τριµµένα (σε ορισµένα µπαχαράδικα, προαιρετικά)
Διαδικασία
Βάζουµε τις φακές σε µια κατσαρόλα µε 500 ml νερό. Προσθέτουµε το χοντροκοµµένο κρεµµύδι και την ντοµάτα, το γάλα καρύδας, το τσίλι, τον τριµµένο κουρκουµά, το κύµινο και τον κόλιανδρο, και αφήνουµε να πάρουν βράση. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε, ανακατεύοντας ανά διαστήµατα, για 50 λεπτά ή µέχρι οι φακές να µαγειρευτούν και σχεδόν να λιώσουν. Αν εξατµιστεί όλο το νερό πριν µαγειρευτούν οι φακές, προσθέτουµε 150 ml βραστό νερό. Αν οι φακές δεν λιώνουν εύκολα, τις µεταφέρουµε σε πολυκόφτη, τις χτυπάµε για ελάχιστα δευτερόλεπτα και τις ξαναγυρνάµε στην κατσαρόλα ή χρησιµοποιούµε ραβδοµπλέντερ.
Για την τελική καρύκευση (tarka), ζεσταίνουµε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι σε χαµηλή φωτιά. Προσθέτουµε τους σπόρους κύµινου και τους σπόρους µουστάρδας, σκεπάζουµε και τους αφήνουµε µέχρι να αρχίσουν να σκάνε. Προσθέτουµε το ψιλοκοµµένο κρεµµύδι και τα φύλλα κάρι. Ρίχνουµε το καρυκευµένο κρεµµύδι στις φακές που σιγοβράζουν. Αλατίζουµε, µαγειρεύουµε για άλλα 5 λεπτά και σερβίρουµε.