Άφθονα ψάρια έβγαζαν τα καΐκια της Σμύρνης και των γύρω περιοχών, και οι Έλληνες τα έφτιαχναν με όλους τους τρόπους. Εκτός από ψητά και τηγανητά, τα έκαναν και στον φούρνο, αλλά και στην κατσαρόλα. Στα πλακί το λάδι δεν το λυπούνταν, το είχαν άλλωστε άφθονο: στο «Τετράδιο της Ερατώς», στη συνταγή «Ψάρι εις τους φούρνους» αναφέρεται λάδι 100 δράμια, περίπου 300 ml.
Υλικά
1 μεγάλο φρέσκο φαγκρί, γύρω στα 2-2 1⁄2 κιλά, καθαρισμένο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
5 μεγάλες πατάτες, σε ροδέλες πάχους 1 εκ.
500 γρ. ντομάτες, σε ροδέλες
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
200 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το φαγκρί πλακί ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας το ψάρι και το αφήνουμε στο ψυγείο να νοστιμίσει, μέχρι να το ψήσουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα ταψί ανακατεύουμε τις πατάτες με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις μισές ντομάτες και 180 ml από το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Τα στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
Ξεφουρνίζουμε για λίγο, πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα μυρωδικών και ανακατεύουμε απαλά, για να μη λιώσουμε τις πατάτες. Τακτοποιούμε το φαγκρί πάνω από τις πατάτες, στρώνουμε τις υπόλοιπες ντομάτες πάνω στο ψάρι και ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο. Ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά.
Σβήνουμε τον φούρνο, αλλά αφήνουμε το ταψί μέσα για 15 λεπτά, με την πόρτα μισάνοιχτη, να ξεκουραστεί.
Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά και σερβίρουμε το φαγκρί πλακί.