Κείμενο: Αντωνία Ζάρπα
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Αποθήκευση για αργότεραΕπιλέγουμε μια από τις εξαιρετικές φάβες του τόπου μας πχ. Σαντορίνης, Σχοινούσας, κ.α. και την ετοιμάζουμε με τις οδηγίες της Αντωνίας Ζάρπα.
Υλικά
250 γρ. φάβα
600 ml νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι
Για τα κρεμμύδια
2 μεσαία κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα στα 4
30 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βάζουμε τη φάβα σε ένα σουρωτήρι και την πλένουμε πολύ καλά μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.
Στραγγίζουμε και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το νερό.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να λιώσει η φάβα και να σχηματιστεί μια κρέμα.
Για πιο φίνα υφή, περνάμε τη φάβα από λεπτή σίτα.
Προσθέτουμε αλάτι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Κρεμμύδια
Ξεφυλλίζουμε τα κομμένα κρεμμύδια και τα «ψήνουμε» φύλλο φύλλο σε καλά ζεσταμένο σχαροτήγανο και σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να μαλακώσουν και να καψαλιστούν ελαφρώς.
Σερβίρουμε όμορφα τα κρεμμύδια πάνω ή δίπλα στη φάβα και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.