Τέτοιο απίθανο συνδυασμό οσπρίων δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει. Η σεφ ετοιμάζει φάβα και τη σερβίρει με μαυρομάτικα εν είδει σάλτσας.
Υλικά
200 γρ. φάβα (επιλέγουμε κάποια από τις εξαιρετικές του τόπου μας)
200 γρ. μαυρομάτικα
2 καρότα, ψιλοκομμένα
1 κλωνάρι σέλινο, ψιλοκομμένο
2 μέτριες ντομάτες, σε κυβάκια
3 ξερά κρεμμύδια (τα δύο ψιλοκομμένα, το τρίτο καθαρισμένο και ολόκληρο)
2 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο ξερό, τριμμένο
χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
60 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα σουρωτήρι ξεπλένουμε πολύ καλά τη φάβα και την αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε 600 ml νερό και το ολόκληρο κρεμμύδι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ξαφρίζοντας για όσο χρειαστεί.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, μέχρι η φάβα σχεδόν να λιώσει. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δεν ανακατεύουμε.
Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βράζουμε τα μαυρομάτικα με το φασκόμηλο σε μπόλικο νερό για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Τα στραγγίζουμε και τα αλατίζουμε. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με το καρότο, το σέλινο και το σκόρδο για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο μείγμα λαχανικών τα μαυρομάτικα, τις ντομάτες, αλατοπίπερο και το μισό ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε.
Μόλις γίνει η φάβα, αφαιρούμε το ολόκληρο κρεμμύδι, ρίχνουμε αλάτι, το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού και όλο τον χυμό. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί ένας πουρές.
Σερβίρουμε σε πιάτα τη φάβα και από πάνω μοιράζουμε το μείγμα με τα μαυρομάτικα, λίγο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.