Φωτογραφία: Μανώλης Καραμανώλης
Αποθήκευση για αργότεραΕπιλέγουμε μία από της εξαιρετικές φάβες του τόπου μας, όπως του Φενεού, της Σαντορίνης, της Αμοργού κ.ά.
Υλικά
300 γρ. φάβα
300 γρ. ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
50 ml λευκό, ξηρό κρασί
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι
Για το σερβίρισμα
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε κυβάκια
λίγο ελαιόλαδο
φυλλαράκια θυμαριού
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το θυμάρι, το σκόρδο και τη φάβα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε 1 λίτρο νερό, αλάτι και το κύμινο και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (ξαφρίζοντας το πρώτο 10λεπτο) μέχρι να σωθούν τα υγρά. Ανακατεύουμε πολύ συχνά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Αν θέλουμε, πολτοποιούμε τη φάβα στον πολυκόφτη, σε δόσεις, μέχρι να γίνει λεία κρέμα. Μοιράζουμε τη φάβα σε πιάτα και στο κέντρο βάζουμε το ξερό κρεμμύδι. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και στολίζουμε με φυλλαράκια θυμαριού.